Испания нарочена за интернет цензор

Google сложи Испания в списъка на интернет цензорите. В него попадат страни, които ограничават свободата на словото и изразяването в глобалната мрежа, предаде испанският Ел Паис, позовавайки се на доклад на Google, изнесен пред Комисията по външни отношения към Палатата на представителите на конгреса на САЩ.

Google е недоволен от решение на испански съд, който през 2007 година постанови закриване на два блога, които призоваваха за бойкот на продукти от Каталуния. Именно по тази причина страната попада в черния списък, което е било потвърдено от официален представител на интернет гиганта пред Ел Паис.

Решението на съда предизвика широк обществен резонанс в интернет и социалните мрежи. Закриването на двата блога е прецедент за Испания. Това обаче не е попречило на Google да постави членката на ЕС сред интернет цензoрите.

Същевременно, от Google разкриват, че 13 държави по света блокират достъпа до видео услугата YouTube, която е собственост на интернет компанията. Сред тях са Китай, Мароко, Иран, Пакистан и др.

Услугата Blogspot.com, също принадлежаща на Google, пък е блокирана в 7 страни, като в това число отново са Китай, Пакистан и Иран. Разбира се, изненадата тук е Испания, която е поставена редом до обичайните цензори. Под възбрана в някои арабски страни е и социалната мрежа Google Orkut.

по темата: „Испания нарочена за интернет цензор”

добавете коментар...

  1. Мартин

    Хора, знаете ли че има спелчекъри?!?

Коментар