Агроволтаиката увеличава добива от лозята с до 60%

Освен, че повишават добивите на лозята, агроволтаиците правят виното по-ароматно и регулират киселинността му (снимка: Sun’Agri)

Агроволтаиците могат да увеличат добивите на грозде от лозята с 20 до 60 процента, в сравнение с райони без слънчеви панели. Фотоволтаичните модули помагат за регулиране на температурните колебания, като намаляват летните горещини и зимните температурни спадове.

Добивите на грозде от лозя, частично засенчени от слънчеви панели, се оказват с 20% до 60% по-високи, отколкото при лозови масиви без фотоволтаични надвеси, разкри Sun’Agri – френска компания, специализирана в агроволтаиката.

Компанията сподели резултатите от своите наблюдения от реколтата през 2024 г. в два пилотни агроволтаични обекта в Южна Франция. Лозята се намират в Домейн дьо Нидолере в Източните Пиренеи, където са тествани три сорта грозде.

Най-голямо увеличение, 60%, се наблюдава при гроздето Шардоне, следвано от Марселан (30%) и Гренаш блан (20%). В друга пилотна инсталация във Воклюз, Югоизточна Франция, увеличението на добива остава над 30%, със или без напояване.

Sun’Agri обяснява подобренията на добивите със способността на агроволтаичната система да оптимизира микроклимата, да намалява температурите, да запазва влажността на почвите и да намалява нуждите от напояване с 20% до 70%.

Анализът сочи още, че агроволтаиката помага за защита срещу замръзване, намалявайки спадането на зимните температури с до 2 градуса. В резултат на това нивата на оцеляване на растенията се подобряват, като смъртността намалява с 25% до 50%.

Освен всичко това гроздето, отглеждано под панелите, произвежда вино с 1,5% по-малко алкохол, запазвайки киселинността на белите вина и подобрявайки профила на аромата.

Коментар