Intel обяви най-сигурния процесор

Intel обяви най-сигурния процесор за дейта центрове. Чиповете от серията Xeon 5600 съчетават "безпрецеднтна сигурност, производителност и енергийна ефективност", заявиха от компанята.

Две нови характеристики – Intel Advanced Encryption Standard New Instructions (Intel AES-NI) и Intel Trusted Execution Technology (Intel TXT) увеличават  производителността при криптиране и декриптиране, с цел по-сигурни транзакции във виртуализирани среди.

Това са и първите чипове за сървъри и работни станции, базирани на новата 32-нанометрова технология на Intel, която използва "high-k metal gate" транзистори от второ поколение за увеличаване на скоростта и намаляване на потреблението на енергия.

Процесорите Intel 5600 включват до шест ядра и осигуряват с до 60% по-висока производителност, в сравнение със серията 45-нанометрови процесори Xeon 5500. В допълнение, центровете за данни могат да заменят 15 едноядрени сървъра с един единствен нов сървър, като постигнат възвръщаемост на инвестициите си само за 5 месеца, твърди Intel.

Центровете за данни могат да се възползват и от енергийната ефективност на Xeon 5600. Един двусокетен сървър, използващ новия нисковолтов процесор Xeon L5640, осигурява същата производителност, като на сървър от предишното поколение с процесор Xeon X5570, но с до 30% по-ниска консумация на енергия.

"Процесорът Xeon 5600 ще бъде гръбнакът на масовите изчислителни среди", заяви Кърк Скогън, вицепрезидент и генерален директор на Intel Architecture Group. "Подобренията в производителността, сървърната виртуализация и консумацията на енергия ще подпомогнат продуктивността и ефективността на широк диапазон от приложения".

Intel AES-NI е един нов комплект от инструкции, представен първо с фамилията процесори Intel Core 2010. Тези инструкции ускоряват AES производителността, за да дадат възможност за по-бързо криптиране и декриптиране за различни приложения – криптиране на бази данни, пълно криптиране на дискове и сигурни интернет транзакции.

Intel TXT пък предоставя допълнителна сигурност, която "cloud" средите са очаквали. На хардуерно ниво, в самия процесор са интегрирани функции, които защитават от зловреден софтуер, за да позволяват на важните приложения и данни да работят по-сигурно във виртуализирана среда.

Xeon 5600 използва технологии като Intel Turbo Boost, Intel Hyper-Threading и подобрената Intel Virtualization Technology (VT), които увеличават ефикасността на работата на центровете за данни, посочиха от Intel.

Четириядрената версия на Xeon 5600 достига до 3.46 GHz с TDP от 130 вата, докато шестядрената версия достига 3.33 GHz с TDP от 130 вата. Подобрените шестядрени версии ще достигат 2.93 GHz и TDP от 95 вата, а стандартните четириядрени процесори – 2.66 GHz и 80 вата. Нисковолтовите версии на чипа ще са с TDP на нива от 60 и 40 вата и съответно с 6 и 4 ядра.

Intel обяви също процесора L3406, насочен към сегмента на еднопроцесорните микросървъри. Чипът има TDP от само 30W.

Водещи производители ще пуснат в следващите 45 дни сървъри и работни станции, базирани на Intel Xeon 5600. Цените на процесора варират от $387 до $1,663 за количества от 1000 броя.

Коментар