Има нещо общо между iPod Nano и… крем против бръчки

Нетърговската организация “Проект за нови нанотехнологии” е подготвила за Коледните празници обновен продуктов каталог с 356 хай-тек артикула.
В него попада, например, музикалното устройство iPod Nano на Apple, което подобно на много модерни електронни устройства с флаш памет, е произведено по полупроводникова технология, изискваща точност под 100 нанометра.
Тук е също нощен крем Zellens Fullerene C60, който съдържа изключително мощния антиоксидант Fullerene C60. От описаните в каталога продукти 229 попадат в категорията здраве и фитнес.
Нанотехнологията се използва за производство на материали с размери от 1 до 100 нанометра (един нанометър е равен на една милиардна част от метъра). Какво може да направи тя за хората и на хората е въпрос, отворен за дискусии.
Обещанието е широко известно и вече се усеща: тази технология е интегрирана в продукти на стойност над 30 млрд. долара, а до 2014 г. се очаква производство за 2,6 трилиона долара.
Целта на “Проект за нови нанотехнологии”, създаден през април 2005 г. като обединение на научни и благотворителни организации, е да извлече максимална полза и да намали до минимум рисковете, свързани с работата с нано-материалите.
Ползите и рисковете от обработката и използването на наночастиците все още не са напълно тествани. Технологията е толкова нова, че учените и изследователите не са успели да обхванат всички нейни аспекти и приложения.
Въпреки това те нямат опасения, че наночастиците могат да се окажат опасни в по-голямата част от известните им досега приложения.

Коментар