САЩ дестабилизирали Куба чрез интернет

Кубинският лидер Раул Кастро обвини САЩ, че дестабилизират обстановката в страната, като за целта използват интернет, предаде AFP.

Повод за критиката стана решение на американските власти за експорт на интернет технологии в Куба, Иран и Судан. Кастро нарича този ход на САЩ инструмент за подривна дейност и дестабилизация на Куба.

Външното министерство на островната държава излезе със специално обръщение по случая. В него се казва, че САЩ нямат интерес да развиват нормални отношения с Куба, а се стремят да извършват подривна дейност в страната.

По-рано този месец финансовото министерство на САЩ прие решение да отслаби ограниченията върху износа на интернет технологии в Куба, Иран и Судан. Според официално изявление на администрацията, по този начин САЩ ще помогнат на гражданите в трите държави да получат достъп до интернет.

За затягане на контрола в интернет пък наскоро се обяви президентът на Венецуела Уго Чавес. Той призова световните лидери да вземат мерки срещу хаоса в мрежата, където всеки може да напише и направи каквото си поиска.

Коментар