Сигурни флаш памети разсейват страховете на бизнес потребителите

Сигурни флаш памети разсейват страховете на бизнес потребителите
На пазара се появиха флашове с криптиране на данните и достъп с парола
11/04/2006
Истински бум на пазара предизвикаха новите технологии за съхранение и пренасяне на данни – флаш памети с USB интерфейс. Капацитетът на подобни устройства непрекъснато расте и вече премина гигабайтовата граница. Това, съчетано с основното предимство на флаша – удобството на използване, привлича освен домашните, но и все повече бизнес потребители.
Флаш джаджите са малки като размери, леки и сравнително бързи. Тези им качества заедно с вече доста повишеният капацитет ги правят все по-популярни алтернативи за съхранение и пренасяне на данни от един компютър на друг. Спомнете си архаичното флопи – колко малко информация събира, колко е бавно и колко лесно се повреждат дискетите. Компакт дисковете пък имат други неудобства, свързани най-вече с тромавата процедура на запис. Флаш паметите не страдат от нито един от тези недостатъци. Начинът им на използване е досущ като този на твърдия диск, който е просто невидим за потребителя. Преносимите твърди дискове също са добро решение, с по-висок капацитет в сравнение с флаша, но пък са по-големи като размери, с по-сложна конструкция и по-скъпи.
Единственото опасение на бизнеса, решил да ползва флаш, остава сигурността. Сценарият някой от служителите да задигне бързо и незабележимо ценна информация от фирмата притеснява много мениджъри. Тези страхове обаче не останаха встрани от погледа на производителите на флаш устройства.
Компанията Kingston Technology, водещ доставчик на памети, наскоро пусна USB флаш, който записва данните със 128-битово криптиране по протокола за сигурност AES. Устройството, наречено DataTraveler Elite Privacy Edition, има капацитет 4 гигабайта (GB) и напълно отговаря на изискванията за сигурност на бизнес потребителите.
Дори да изгубите или да ви откраднат флаша, данните, записани в него, няма да бъдат прочетени от недоброжелатели. Освен криптирането, Kingston предлага защита чрез достъп с парола и забрана на достъпа след последователни опити с грешна парола. Така компанията гарантира, че криптираната информация на нейното устройство ще бъде четена само от оторизирани потребители. При това, без да им се налага да ползват допълнителен софтуер, т.е. сигурността не е за сметка на удобството.
Новият флаш на Kingston може да работи на всеки компютър с USB интрефейс и операционна система Windows XP и Windows 2000 SP4 или по-висока версия. Достъпни са няколко варианта на устройството в зависимост от капацитета – от струващия няколко десетки долара 256-мегабайтов флаш до върховия модел с обем 4GB и цена, гонеща 400$.

Флаш памети за бизнеса 
Предимства
– малки, леки, бързи, преносими, с голям капацитет и удобен USB интерфейс
Приложения
– за пренасяне на данни от един компютър на друг 
Сигурност
– нови устройства на Kingston предлагат 128-битово AES криптиране и достъп до данните с парола

Криптирането по протокола AES е наистина сериозна екстра за едно преносимо устройство за съхранение на данни, каквото е флаша. Върху подобна възможност могат да се замислят и бизнеси, при които сигурността на данните е от критично значение, например финансовите компании. Потребители от тази категория искат да управляват достъпа до данните, за да сведат риска до минимум. Със своя DTE Privacy Edition, компанията Kingston сякаш отговаря на изискването за висока сигурност. Без съмнение, нейният подход ще последват и други играчи на пазара за памети, като SanDisk, Lexar и Toshiba. Клиент в лицето на бизнеса би им позволил да продават по-скъпи флаш устройства, именно заради функциите за сигурност.

Според проучвания на пазара, само 20% от продадените флаш памети през миналата година са намерили приложение в бизнеса, докато масовият потребител е консумирал близо 70% от продукцията. В същото време разпределението на компютрите в двата сегмента е 50:50, т.е. има неусвоен потенциал за възприемане на флаш памети от страна на бизнеса. Стремежът на производителите да добавят средства за сигурност в своите флаш устройства обещава да промени сравнително бързо картинката на пазара.

Коментар