След офиса, мрежовите технологии превземат и дома

След като трайно се настаниха в офисите, локалните мрежи превземат нови територии. На ред сега са домовете, където навлизането на Интернет и хай-тек потребителска електроника са основни фактори за увеличеното търсене на технологии за свързване и комуникация.

Пазарът на домашни мрежови устройства и свързани помежду си средства за развлечения ще скочи до небето през следващите няколко години, според нови проучвания на пазара.

Общите продажби на хардуер за връзка на домашната мрежа с градските мрежи, за съхраняване на данни в мрежа и за развлечения ще се увеличат няколкократно, за да достигнат близо 100 милиарда долара в началото на следващото десетилетие.

Досега домашните мрежи се използваха основно за достъп до Интернет на всички компютри в къщата. Новите приложения, най-вече забавленията, ще изискват интегриране на персоналните компютри с потребителската електроника. Традиционните потребителски електронни устройства – като конзоли за игри, DVD плейъри и телевизори – се преобразуват от самостоятелни устройства в такива, свързани в мрежа с помощта на безжични и кабелни Интернет (IP) технологии. Увеличението на популярността на персоналните видео камери и игрите в мрежа налага свързаност на всички устройства в дома към Интернет и помежду им. Появата на технологии като 802.11n за безжично разпространение на видео вещаят експлозия от нови устройства и приложения на базата на един напълно свързан дом.

Доставчиците на услуги са катализатор за растежа на пазара на домашни мрежи. Компании, които предлагат IP телевизия, например, използват технологии за домашни мрежи за разпространение на видео. Други доставчици гледат на домашните мрежи като начин за разширяване на услугите за пренос на данни. Все по-популярни ще стават устройствата за свързване на домашни мрежи към външни мрежи, както и допълнителни телевизионни устройства, свързани към мрежите, тъй като доставчиците на услуги търсят нови приходи на базата на IP комуникации и интегрирани мрежови услуги.

Най-разпространената технология за свързване в момента е Wi-Fi. Потребителите я предпочитат за свързване на домашни РС и сървъри, устройства за достъп до Интернет, потребителска електроника и портативни устройства в една цялостна мрежа. WiFi осигурява безпроблемно покритие в дома и достатъчна скорост за достъп до Интернет. Ще усетите липса на бързодействие, ако прехвърляте безжично обемисти файлове между компютрите. Но повечето WiFi устройства предоставят и жична Етернет връзка, така че ако опънете кабели у дома, ще имате една наистина бърза локална мрежа.

При това шеметно развитие на технологиите, домът все повече ще се изпълва със забавления и хай-тек уреди, където всичко – от компютъра до тостера – е свързано и управляемо. Навлизането на услуги като бърз Интернет, интерактивна телевизия и видео по поискване, озвучаването на цялата къща с хай-фи музика вече се случва в много домове. Бъдещето обаче е още по-вълнуващо.

Коментар