Пазарът на печатащи устройства ще нараства

Ръст в продажбите на печатащи устройства в региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (CEMA) се очаква тази година. Основна заслуга за това ще имат корпоративният бизнес и държавните организации, според нов анализ на IDC.

Тежката икономическа ситуация в света през 2009 година принуди много компании рязко да снижат разходите, което доведе до намаляване на покупките на ИТ продукти. Кризата вече приключва, но предприетите мерки все още действат.

Нивото на продажби на печатаща периферия, достигнато преди началото на кризата, едва ли ще бъде възстановено по-рано от 2011 или дори през 2012 година, прогнозира IDC. Причината за това е, че повечето ключови пазари, в това число Русия, Турция, Южна Африка и Украйна, все още изпитват силно последствията от кризата.

Може да се очаква също, че наложените от кризата мерки ще доведат до сериозни промени в схемите за закупуване на нова печатаща периферия. Така например, по време на рецесията популярни станаха покупките на устройства и консумативи от онлайн магазини, които предлагат по-ниски цени, отбелязва IDC. Тази тенденция ще се запази и през настоящата година.

В технологично отношение, ще се ускори преходът към цветен лазерен печат и многофункционалност, заключава анализът.

Коментар