Добри времена за видеоконференциите

Решенията за видеоконференции стават все по-популярни в корпоративния сектор. Въпреки спада на икономиката през миналата година, този сегмент от пазара е отбелязал ръст от 16,7% спрямо 2008-а, сочи анализ на IDC.

В бъдеще видеоконференциите ще се утвърдят като стандартен корпоративен инструмент за комуникация. Това предполага ръст на приходите в сектора от 1,9 милиарда долара през 2009 г. до 8,7 милиарда към края на 2014 година.

В момента пазарът на видеоконференции се намира в преходен етап – от рядко използвани решения видеоконференциите стават стандартна алтернатива на командировките, отбелязва IDC.

Три ключови фактора ще влияят върху развитието на сегмента. На първо място, това е достъпността на технологията и готовността на пазара да я приеме. На второ място анализаторите изтъкват нарастващата скорост на жичното и безжично предаване на данни.

И третият фактор с голямо значение е съвместимостта на решенията за видеоконференции на всички нива – между продуктите от различни производители, между платформите от различни поколения и пр., заключава IDC.

Коментар