Задържаха трима, източвали банкови карти

Още трима души, заподозрени за източване на банкови карти, бяха задържани от полицията. Срещу тях са събрани данни за участие в престъпна група, съобщи МВР.

Операцията във Варна е продължение на полицейската акция от 11 март по разкриване на организирана престъпна група, специализирана в източване на банкови сметки.  Тогава също бяха задържани трима членове на групата.

В проведената вчера операция под наблюдение на Европол бяха установени нови трима от групата на възраст от 19 до 27 години. При последвалите претърсвания на три адреса в града и два автомобила, са иззети компютърна конфигурация и 4 технически средства за придобиване информация за съдържание на платежни документи – банкоматни карти (скимери).

Намерени са също заготовки за скимиращи устройства, електронни компоненти, флаш памет, СД, 70 пластични карти с магнитни ленти, поялник, голям брой СИМ-карти, 9 мобилни телефона, съоръжение с видеокамера, с което е записвана информацията от клавиатурите на банкоматите, и марихуана.

В жилищата на задържаните са открити дрехи, с които тримата били заснети от видеокамерите на банкоматите, докато са поставяли и сваляли скимиращи устройства.

Организираната престъпна група е успяла да източи стотици сметки, като действала по следната схема: чрез скимиращи устройства, поставяни на банкоматите, те източвани данните, които после пренасяли, за да се изработят клонинги на банкоматните карти.

На тримата задържани са определени мерки "задържане под стража" до 72 часа. На базата на събраните и анализирани доказателства,  предстои искане на определяне на постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.

Коментар