Съмняват се в изгодата от отворения софтуер

Преходът към решения с отворен софтуер може да се окаже толкова скъп, че да обезсмисли всички негови предимства. От това се опасяват в австралийската правителствена служба за управление на информацията (AGIMO).

В доклад пред комитета за оценка към Сената от AGIMO посочват, че агенциите са длъжни да разглеждат съотношението цена-качество за всеки тип софтуер. Ако цената на миграцията към отворен софтуер превишава тази на платените лицензи за "частни" продукти, трябва сериозно да се помисли дали си заслужава подобен преход, препоръчват от агенцията.

Правителството на Австралия харчи над $500 милиона годишно за софтуер, сочат данните за 2009-та на комитета по финанси и администриране към Сената.

Изследване на AGIMO от 2007 година пък показва, че 68% от държавните учреждения използват отворен код в пилотни проекти или напълно са преминали към подобни решения. Известно е, че бюрото по статистика и националният архив на Австралия разчитат на отворен код, но по тяхно собствено решение, без да им е било наложено като правителствена политика.

Неотдавна сенаторът Скот Лудлам предложи на правителството да приеме софтуера с отворен код като стандарт за държавните органи. Използването му ще намали разходите за покупка на лицензи, но поддръжката на подобни решения може да се окаже скъпа, смятат специалистите в Австралия.

Коментар