Facebook оценен от анализатори на $35 милиарда

Най-популярната социална мрежа Facebook беше оценена на 35 милиарда долара от Private Equity Data Center (PEDC). Същевременно, пазарната й капитализация на борсата SecondMarket възлиза на $16 млрд., предаде Silicon Alley Insider.

Анализаторите все пак предупреждават пазара, че заключенията им за стойността на мрежата са условни, тъй като се базират на някои предходни предложения на Facebook за покупка на акции. Така например, през януари, когато една обикновена акция струваше 16,17 долара, Facebook предложи на инвеститорите да придобият опциони за покупка на 19,9 милиона обикновени акции за над 321 милиона долара.

По-рано Microsoft и холдингът Digital Sky Technologies (DST) оцениха Facebook съответно на 15 и 10 милиарда долара при покупка на пакети от акции на социалната мрежа. DST, който се явява един от най-големите акционери във Facebook, придоби обикновени акции на стойност 14,77 долара всяка. Холдингъг продължава активно да изкупува акции от инвеститорите и служителите на Facebook.

Към момента аудиторията на мрежата надвишава 400 милиона души. Facebook все още е частна компания, която не публикува финансови отчети във формат, приет за публичните компании, чиито акции се търгуват на борсата.

Представители на Facebook периодично съобщават някои показатели, като например предположението, че печалбата за 2009 година ще превиши 500 милиона долара. За тази година пък се очаква печалба от над 1 милиард долара.

по темата: „Facebook оценен от анализатори на $35 милиарда”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Facebook potrebitelite sa kompleksarini idioti.

Коментар