“Ядрената” война между AMD и Intel се разгаря

Нови сървърни процесори с до 12 ядра пуска днес AMD, ескалирайки надпреварата с Intel. Чиповете от серията Opteron 6000 идват по-малко от две седмици, след като основният конкурент обяви своя първи 6-ядрен процесор.

AMD твърди, че нейните нови чипове, базирани на дизайн с кодово име Magny-Cours, превъзхождат интелските по производителност и енергийна ефективност, както и по показателя цена за изчислителна мощ.

Същевременно Opteron 6000 предлагат по-висока производителност и спрямо предходното поколение сървърни процесори на AMD, без да увеличават консумацията на енергия.

Чиповете AMD Opteron 6000 включват от 8 до 12 ядра и са част от платформата Maranello, на базата на която ще се изграждат мощни сървъри с два или четири процесора. Според производителя, новите чипове са два пъти по-бързи от 6-ядрените процесори, обявени година по-рано.

Новата серия Opteron 4000 пък включва процесори с 4 и 6 ядра, известни с кодовото име Lisbon. Те са предназначени за едно- и двупроцесорни системи от по-нисък клас, с повишена енергийна ефективност.

Междувременно, AMD въвежда архитектурата Direct Connect Architecture 2.0, която позволява на процесора да комуникира едновременно с четири други процесора, вместо с три, както беше досега. DCA 2.0 поддържа 16 ядра на процесор.

В телефонна пресконференция AMD обяви, че се очакват 25 сървърни платформи с новия процесор от компании като HP, Acer, Cray, SGI и Dell. Осигурена е софтуерна поддръжка от Microsoft и VMware.

Потребителите ще могат да заменят няколко от старите си сървъри с една Magny-Cours машина, за да получат по-висока производителност на по-ниска цена. Новите сървърни решения намаляват и цената за експлоатация на системата.

През следващата година AMD ще доразвие хай-енд линията си от сървърни процесори с чиповете Interlagos, които ще предложат 12 и 16 ядра. В по-ниския клас компанията ще въведе линията Valencia с 6 и 8 ядра.

Коментар