Търсачка показва скрийншоти, вместо текстови списъци

Пореден експеримент в Интернет стартира официално вчера. Сайтът за търсене в глобалната мрежа Pagebull.com има претенцията да е първият, който предлага визуални резултати.

Популярните в момента търсачки Google, Yahoo и Microsoft показват резултатите в текстова форма, като списък от връзки към сайтове. За разлика от тях, Pagebull генерира мрежа от скрийншоти (екрани от сайтове).

По този начин уеб потребителят ще може по-бързо да се ориентира в резултатите, смятат създателите на Pagebull. Вместо да кликва многократно върху текстови връзки, за да провери съдържанието на сайтовете, търсещият в Интернет ще избира къде да влезе от решетката със скрийншоти на уеб страници.

Визуално представените резултати ще увеличат и сигурността на сърфирането, посочват от Pagebull, тъй като потребителите ще виждат предварително какви сайтове се канят да посетят.

Новата търсеща машина показва резултатите с изображения, подредени в мрежа 3х4, 2×6 или 4х3, в зависимост от размера на прозореца на браузъра. Потребителят обаче може сам да определя какъв да е форматът чрез падащо меню, независимо от размера на прозореца.

За нормалната работа на търсачката е необходимо да бъде активиран JavaScript. От Pagebull съветват потребителите да използват по-нови браузъри, тъй като някои от старите няма да работят с тяхната търсеща машина.

Друго изискване, което се подразбира, е бърза интернет връзка. Pagebull препоръчва на потребителите DSL, кабелна или офисна мрежова връзка, за да работят комфортно със системата, без сериозни забавяния.

Независимо от връзката обаче някои заявки за търсене може да се изпълняват по-бавно в момента, защото системата все още е в бета версия, уточняват от компанията. Финалната версия на Pagebull ще работи на пълната скорост при всяко едно търсене.

Към момента системата не съдържа спонсорирани резултати, но в бъдеще такива могат да се появят, става ясно от страницата с въпроси и отговори за Pagebull. Машината за търсене обаче ще маркира спонсорираните резултати и няма да ги смесва с останалите.

Във връзка с очаквани проблеми, свързани с авторски права, от Pagebull посочват, че резултатите от търсенето са предназначени само за индивидуално използване и не могат да се поместват без разрешение в други сайтове. От компанията заявяват също, че не носят отговорност за обидно съдържание, генерирано при търсенето.

Коментар