ERP пазарът е сред най-стабилните у нас

Над 20 ERP системи, представени от над 55 интегратори, се състезават за клиенти и пазар у нас. Макар и с леко шокиращи резултати през 2009/2008 година, пазарът на бизнес софтуер остава един от най-стабилните сегменти в технологичната индустрия в страната, сочи нов анализ на CBN – Pannoff, Stoytcheff and Co.

През миналата година водещ бизнес по брой внедрявания на ERP се оказва фармацевтиката, според предварителните резултати от годишното изследване на CBN. Хранителните продукти, индустриалното машиностроене и химическата индустрия са Топ-3 от общо 51 бизнес сектора с най-много внедрени ERP системи в България за 14-годишния период на съществуване на бизнеса в страната (от 1996 до 2009 г.).

В челната десетка индустрии по брой клиенти на ERP системи влизат също финансовите услуги, автомобилите, фармацевтиката и търговските вериги. Бизнесът със софтуер и компютърни услуги заема едва 10-та позиция.

Внедрените ERP в първите десет икономически сектора държат 51% пазарен дял спрямо целият бизнес в страната. Общо в 27 сектора на икономиката имат по над 10 внедрени ERP системи. Доминиращите внедрявания са в търговски компании, следвани от производството и накрая са фирмите от сферата на услугите, обобщава изследването на CBN.

Коментар