Операционната системата Solaris става платена

Операционната система Solaris 10 вече няма да се разпространява безплатно. Нейният нов собственик Oracle, погълнал Sun, ще осигури безплатно само 90-дневна пробна версия, след което на потребителите ще се предлага да сключат договор, съобщи arstechnica.com.

Досега Solaris 10 беше достъпна неограничено време за безплатно ползване, като се заплащаше само техническата поддръжка.

Операционната система OpenSolaris обаче ще продължи да се разпространява безплатно, съгласно лиценза Sun Common Development and Distribution License (CDDL). Така обикновените потребители на Solaris 10 ще могат да преминат към OpenSolaris.

Подобно решение обаче едва ли ще е приемливо за корпоративните клиенти. Разработката на OpenSolaris ще продължи, но в системата ще липсват някои възможности на платената Solaris 10.

Sun доставяше безплатно Solaris, за да конкурира Linux. След поглъщането от Oracle вече няма такава необходимост, тъй като софтуерният гигант предлага комерсиален софтуер и за двете платформи – Linux и Solaris.

Коментар