Финансов инвеститор купува 50% от НУРТС

Vivacom внесе документите по сделката за продажба на 50% от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС) в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Купувач е международният финансов инвеститор Mancelord Limited.

Приоритет на новия джойнт венчър ще бъде развитието на телевизионно и радио предавателна мрежа на компанията, която да я превърне в конкурентен играч на пазара на дигиталното разпръскване в България. НУРТС ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа за нововъведения в своята цифрова инфраструктура.

„НУРТС се нуждаеше от финансова инвестиция, за да осъществим своята стратегическа програма за въвеждане на цифрово телевизионно и радио излъчване. Тази сделка ще ни помогне да превърнем компанията в модерен доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб”, заяви главният изпълнителен директор на Vivacom (Българска телекомуникациона компания АД) Бернар Москени.

Според изискванията на Европейския съюз, всички държави членки трябва да прекратят напълно аналоговото телевизионно излъчване до края на 2012 г. България също е поела ангажимент да спази този срок. За да може това да се случи, е необходимо изграждане на инфраструктура, която да направи излъчването чрез новата технология възможно.

НУРТС разполага с над 800 стратегически разположени обекта, обхващащи почти 100% от българската територия. От 2006 г. насам компанията развива в София експериментална мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване по стандарта DVB-T.

До момента НУРТС беше подразделение в рамките на групата на Vivacom. След получаване на одобрения от КРС и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), НУРТС ще стане част от джойнт венчъра, в който Vivacom ще има 50 процента.

Представител на Mancelord Limited за България е фирма “Бромак” ЕООД, основен акционер в Корпоративна търговска банка АД. Консултант на Vivacom по сделката е международната инвестиционна банка Lazard.

Коментар