Световният ИТ пазар се възстановява необратимо

Възстановяването на световния ИТ пазар е в пълен ход, според нов анализ на Forrester Research. Тази година секторът ще отбележи ръст от 7,7%, достигайки 1,6 трилиона долара. Върху предишната прогноза от 8,1% повлия финансовата криза в Гърция, която отслаби еврото и укрепи долара.

Пазарът е достигнал дъното през третото тримесечие на 2009 година и повече няма да се върне там, категорични са от Forrester. През четвъртото тримесечие ИТ разходите са били почти на нивото отпреди една година.

Разходите за ИТ покупки в САЩ ще растат по-бързо, отколкото се очакваше. Според Forrester, тази година обемът на американския пазар ще се увеличи с 8,4% до 550 милиарда долара. През януари анализаторите прогнозираха 6,6% ръст, но сега очакват много компании и домашни потребители да започнат отложения ъпгрейд на своите компютърни системи.

Сегментите на ИТ консултации и комуникации ще нараснат с по 7% всеки, докато аутсорсингът ще се движи по-бавно нагоре – с 4%, независимо, че през миналата година беше единственият сектор с ръст.

Коментар