Linux система насърчава виртуализацията

Разработчикът на софтуер с отворен код RedHat обнови наскоро своя флагмански продукт – операционната система RHEL (Red Hat Enterprise Linux), за да се възползва в пълна степен от конкурентната надпревара на пазара за процесори.

RHEL 5.5 поддържа наскоро пуснатите многоядрени чипове на Intel (8-ядрения Nehalem -EX), AMD (12-ядрения Magny-Cours Opteron 6100) и IBM (8-ядрения Power7).

Надпреварата между трите компании е "инфлексна точка" за индустрията и удобен момент да се пусне следващата версия на RHEL, коментират от анализаторската компания Pund-IT. Очаква се засилена консолидация при сървърите чрез използване на технологията за виртуализация.

Разработчиците на RHEL 5.5 са наблегнали на оптимизацията на системата, в частност на планирането, разпределението на паметта и управлението на консумацията на енергия.

Многоядрените процесори ще способстват широкото прилагане на виртуализацията, коментират от RedHat. Новата операционна система на компанията е променена по такъв начин, че да се справи с големите натоварвания на виртуализацията.

Коментар