Linux проектът MeeGo бързо набира скорост

Мобилният проект MeeGo получава подкрепа в цялата индустрия, обяви Linux Foundation – организацията с идеална цел, която се е посветила да ускори широкото разпространение на отворената ОС. Компании от широк диапазон сектори са поели ангажимент да участват в MeeGo. Това са водещи производители на устройства и чипсети, доставчици на операционни системи и разработчици на софтуер.

Милиони часове труд вече са вложени в осигуряване на съвместимост между различни устройства, преносимост на приложения и потребителско изживяване с устройства, базирани на MeeGo. Участниците в проекта са привлечени от факта, че той разширява обсега отвъд смартфоните и включва свързани към интeрнет телевизори, вградени автомобилни системи за информация и забавления, нетбуци и др.

MeeGo, който обединява Linux платформите Moblin на Intel и Maemo на Nokia, беше обявен по-рано тази година по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Операционната система започна да се разпространява през март, а през второто тримесечие на годината се очаква първото официално пускане на MeeGo с приложения, които ще са на разположение както в Intel AppUp Center, така и в Nokia Ovi Store.

“Работейки с един общ инструментариум и отворени технологии за изграждане на компютърните устройства от следващо поколение, разработчиците на MeeGo ще могат лесно да достигнат възможно най-големия пазар, който съществува”, каза каза Джим Землин, изпълнителен директор на The Linux Foundation.

Като платформа с отворен код, MeeGo ще помогне да се намали фрагментацията и сложността на пазара и ще съдейства за ускоряване на индустриалните иновации и т.нар. фактор „време до пазара” за следващото поколение устройства, интернет базирани приложения, услуги и потребителски изживявания.

Коментар