Адвент Интърнешънъл набра $1.65 милиарда за Пети латиноамерикански фонд

Адвент Интернешънъл, водещ международен фонд за дялови инвестиции, съобщи за учредяването на  Латиноамерикански фонд за дялови инвестиции V (“LAPEF V” или „Фондът”) на стойност 1,65 милиарда щатски долара. LAPEF V, който привлече повече заявки от наличните дялове, е най-големият фонд за дялови инвестиции, който някога е бил набиран за Латинска Америка. Той е с 25% по-голям от предишния фонд на Адвент за региона.

С приключване набирането на инвестиции за новия фонд, Адвент утвърждава позицията си като водеща компания за управление на дялови инвестиции в Латинска Америка. От 1996 г. до сега компанията е набрала над 5.1 милиарда1 щатски долара от международни инвеститори. Компанията разполага с най-големия и най-опитния екип за управление на дялови инвестиции в региона, който се състои от 33 професионалиста в областта на инвестициите и общо 46 служители, които работят в три офиса в Сао Пауло, Мексико и Буенос Айрес.

Следвайки доказаната стратегия на предшествениците си, фондът LAPEF V ще се фокусира върху контролирани изкупувания и финансиране на разрастването на компании в региона, като ще инвестира главно в Бразилия, Мексико и Аржентина. Фондът ще се фокусира върху секторите с висок потенциал за растеж, в които Адвент има богат опит, включително сферата на финансовите услуги, летищни услуги, бизнес услуги, продажби и образование. Нормалните дялови инвестиции ще са между $50 милиона и $200 милиона в компании с пазарна стойност между $50 милиона и $750 милиона.

Следвайки глобалната стратегия на Адвент, екипът на LAPEF V ще се стреми да стимулира приходите и растежа на печалбата в компаниите от портфолиото чрез подобрения в производството, стратегическо репозициониране и разширяване на пазара, както на местно, така и на международно ниво.

„Много сме щастливи от силната подкрепа, която получихме, както от сегашните, така и от нови инвеститори, особено имайки предвид трудната среда за набиране на инвестиции”, каза Управляващият партньор и съ-управител на Адвент за Латинска Америка Ърнест Бакрах. „Ние вярваме, че високото ниво на търсенето отразява нашата ясна водеща позиция в Латинска Америка, с нашия голям, опитен екип, успехи през 14-те години на работа и диференцирана стратегия за създаване на стойност и печалби в компаниите.”

Общо 51 инвеститори се включиха в LAPEF V, включително обществени пенсионни фондове, фондации, фондове и други финансови институции, корпоративни пенсионни фондове и семейни фирми. По-голямата част от капитала в LAPEF V е от партньори с ограничена отговорност, като Адвент е допуснал и няколко нови инвеститора. Разпределено по географски региони, 56% от капитала е набран от инвеститори от Северна Америка, 25% от Европа и 19% от институции от Близкия Изток, Азия, Латинска Америка и Африка.
„Ние смятаме, че Латинска Америка предлага атрактивни възможности за инвестиране за компании като нашата, които познават региона добре и имат дългогодишна история в създаването на стойност в компаниите и реализирането на печалба”, каза Хуан Карлос Торес, Управляващ партньор и съ-управител на Адвент за Латинска Америка. „Ние се намираме в много добра позиция по отношение на конкуренцията тъй като наличието на капитал за дялови инвестиции в Латинска Америка продължава да бъде ограничено в сравнение с това в подобни по размер икономики в други развиващи се пазари по света.”

Опитът и подходът на Адвент в Латинска Америка

Адвент Интърнешънъл е една от най-опитните и успешни компании за управление на дялови инвестиции в Латинска Америка. От навлизането си в региона през 1996 г., фирмата е инвестирала в 40 компании в седем страни. Някои от най-важните инвестиции включват Dufry, глобална компания с производство, базирано в Латинска Америка; CETIP, CSU, Kroton, Microsiga и Paraná Banco в Бразилия; DolEx Dollar Express, Gayosso, Hildebrando, Inmobiliaria Fumisa и Milano в Мексико; International Meal Company (Viena, Frango Assado и La Mansión), базирана в Бразилия, Мексико и Карибите; OCA в Аржентина; Nuevo Banco Comercial в Уругвай; и Aerodom в Доминиканската Република.

В Латинска Америка, както и в други региони, Адвент е активен собственик в подхода си към инвестициите и помага на мeниджърите на компаниите от портфолиото в корпоративното управление, разработването на стратегии, развиване на производствените дейности и финансирането. За този подход е ключова платформата на Адвент, която се състои от голяма мрежа от служители.
Екипът на LAPEF V, който се състои от 33 професионалиста в областта на инвестициите, е допълнен и от мрежата от 18 местни партньори, изпълнителни директори, които работят заедно с Адвент и мениджърите, за да подобрят и разширят компаниите, в които Адвент инвестира. Освен това, местният екип може да се възползва от експертизата и мрежата от повече от 120 други търговски представители, служители на Адвент, и още 50 партньори по целия свят, за да подпомогне развитието на компаниите от портфолиото си.

Създаване на стойност в компаниите

Използвайки тези ресурси и експертиза, Адвент е помогнал на компаниите от портфолиото си в Латинска Америка да увеличат печалбите си значително, докато е бил техен собственик. До този момент 19 от компаниите са били придобити от стратегически, финансови и други купувачи, а шест са извършили първично търгово предлагане на местни или международни фондови борси. Общата пазарна стойност на 40-те латиноамерикански инвестиции на Адвент, включително реализираните сделки, оценени по време на оттеглянето, е достигнала повече от $10 милиарда. Днес тези компании предоставят работни места за повече от 60,000 служители.

Деветдесет и осем процента от реализираните печалби на Адвент в портфолиата на LAPEF V идват от растежа на печалбата преди такси, данъци и амортизация. Като признание за водещата позиция на Адвент в региона, участниците в проучване, организирано от списанието Private Equity International, са обявили Адвент за Най-добра компания за управление на дялови инвестиции в Латинска Америка за последните пет години.

LAPEF V продължава серия от латиноамерикански фондове за дялово инвестиране, управлявани от Адвент. Те включват предишният фонд LAPEF IV, инвестиционен фонд, възлизащ на 1.3 милиарда щатски долара, набрани през 2007 г., и други три фондове, като първият е създаден през 1996 г.. Адвент управлява и други три местни програми за дялови инвестиции: Global Private Equity (GPE), фокусиран върху придобивания на компании от специфични сектори в Европа и Северна Америка; Advent Central & Eastern Europe (ACEE), съсредоточен върху възможности за придобивания и растеж в централна и източна Европа; и Japan Private Equity Fund (JPEF), насочен към инвестиции в Япония.

Коментар