Нови предизвикателства за Nokia разработчиците

80 милиона устройства продадени през последната година, най-добрите мобилни платформи при смартфоните и ултра-мобилните компютри, покритие на 180 страни и 60 мобилни оператора, поддържащи директен билинг – така би трябвало да звучи накратко перспективата пред софтуерните разработчици, които правят приложения за Nokia.

За последната година финландската компания е продала 80 милиона смартфона по света. Устройствата са базирани на Symbian, най-популярната операционна система за телефони, с която боравят над половината от всички мобилни телефони по света. Компанията има присъствие в 180 страни. 60 оператора от 18 държави поддържат функцията директен билинг, която помага на крайните потребители лесно да плащат за приложенията, които си теглят от онлайн-магазина на Nokia – „Ovi Store“.

Това предизвикателно послание излъчи днес голямата финландска компания към българските софтуерни специалисти и софтуерни фирми. Nokia събра топ-специалистите ни на първия у нас Nokia App Forum Bulgaria.

По-късно през годината ще се появи нова версия на Symbian, която ще зарадва не само потребителите, но и разработчиците, създаващи приложения за тази ОС. Symbian ще бъде с нов, олекотен потребителски интерфейс, с трикратно по-висока производителност и поддръжка на мултитъч технологията, издадоха от Nokia. Това е едно ново предизвикателство към фирмите, разработващи приложения за смартфони.

Друга „неразорана нива“ са мобилните коммпютри, с които Nokia отскоро се занимава. При ултра-преносимите компютри компанията залага на платформата Maemo и най-вече новата й инкарнация MeeGo. Това е Linux-базирана ОС с много висока производителност.

Нещо, което разработчиците е важно да знаят, е че от онлайн-магазина „OVI Store“ потребителите предпочитат да теглят най-вече игри и на второ място приложения. Огромната част от сваляните продукти са игри, признаха представителите на Nokia. Разработчиците обаче трябва да са наясно и с неудобството, че българските мобилни оператори не поддържат директен билинг.

Коментар