Intel разкри система в един чип с ядро Atom

Intel разкри подробности за новия си продукт "система в един чип" (SoC), който ще позволи на домашните потребители и малкият бизнес да използват и управляват по-eфективно енергията чрез устройствата на негова основа. Бъдещият SoC чип включва процесорно ядро Atom, което за първи път ще позволи на други компании да създадат устройства, съвместими с PCI Express, които се свързват директно с чипа. Това предполага и нова гъвкавост за т.нар. вградени приложения.

Известен с кодовото име Tunnel Creek, новият SoC продукт ще се вгражда в автомобилни системи за информация и забавления, както и в IP телефони. Чипът включва процесорно ядро, контролер на паметта, схеми за графика и видео, стана ясно на форума за разработчици в Пекин.

Също така, чипът ще даде възможност на разработчиците на хардуер да свържат своите собствени чипове към Tunnel Creek чрез PCI Express. Гъвкавостта в това силно интегрирано решение с един чип ще помогне да се намалят разходите за материали и да спести пространство при вградените приложения.

Междувременно, китайският производител на автомобили Rongcheng HawTai Automobile обяви, новият им луксозен седан B11 ще използва процесор Intel Atom и софтуерна платформата с отворен код MeeGo в своите вградени системи за информация и забавления. Това ще спести разходи за разработка на приложения и ще позволи на компанията да въвежда бързо нови услуги.

Коментар