Разнобой в преговорите за преносимост на номерата

Няма техническа готовност за стартиране на преносимостта на номерата от 1 януари 2007 г., твърдят от М-Тел след днешната среща на мобилните оператори.
Поради сложността на процеса по осъществяване на възможността за пренасяне на номера в мрежата на друг оператор, бе постигната договореност за съставяне на съвместни работни групи, които да започнат работа по общо решение за интегриране на необходимите системи.
Според М-Тел, операторът Глобул все още няма мениджър на проекта за преносимостта. Оттам намекнаха, че обмислят вариант да започнат с ръчно коригиране на базите си с данни, за да посрещнат първоначалните заявки”, гласи съобщение от М-Тел.

От своя страна, представителите на Глобул отново потвърдиха готовността на компанията да въведе преносимостта на номерата от 1 януари 2007 г. Операторът заяви, че вече е предприел всички необходими действия, насочени към реалното въвеждане на преносимостта в посочения законов срок.
Според Глобул, представителите на Мобилтел са отклонили поканата за дискусия по конкретни въпроси от техническо и правно естество, както и коментар по предложените проекти за процедури.

Третият оператор в страната, vivatel, също заяви, че е напълно готов да въведе преносимостта на мобилните номера от 1 януари 2007 г. "vivatel разполага с готово техническо, експлоатационно и организационно решение за реализиране на преносимостта, като е напълно готов да спази законовия срок – 1 януари 2007 г.", съобщиха от компанията. 
"В установения от Комисията за регулиране на съобщенията срок – 30 ноември 2006 г., vivatel и Глобул внесоха в КРС и изпратиха на останалите мобилни оператори процедури за реализиране на мобилната преносимост. Разработените процедури са изчерпателни, прозрачни, обуславят равнопоставени условия за всички мобилни оператори, изготвени са така, че да не бъдат създадени съществени неудобства за потребителите", казват от vivatel.
Над 20 работещи процеса и поддържащи ги системи ще бъдат засегнати по време на работата. М-Тел ще стартира преносимостта само при гарантирана стабилност и безпроблемност на поддържащите я системи, е позицията на първия у нас мобилен оператор.

Всяко друго решение ще компроментира сигурността и качеството на предоставяната услуга – включително и грешно таксуване, пренасочвания на разговорите към друг номер, блокиране на картата и други”, заявиха от М-Тел.

Коментар