Intel въвежда “умна” технология за управление на енергията

Нова технология за персонално управление на енергия разкри гигантът Intel на форума за разработчици в Пекин. Джъстин Ратнър, CTО на корпорацията и управляващ директор на Intel Labs, обясни как по-умната технология у дома и на работното място може да намали консумацията на енергия и да помогне за по-доброто й управление.

"Всеки потребител трябва да има информацията, инструментите и стимулите да запази оскъдните енергийни ресурси, да сведе до минимум влиянието на въглерода и да контролира бюджета си за енергия. Ако можем да направим енергията по-персонализирана с информация в реално време и да предложим инструменти, които да ангажират цели общности, това ще доведе до ценни поведенчески промени и ще спести изумително количество енергия", каза Ратнър.

Изследователи в Intel са изобретили ново безжично устройство, което да направи събирането на енергийни данни лесно и евтино за потребителите. Експерименталният, нискобюджетен сензор само трябва да се включи в домашната електрическа мрежа, за да започне веднага да измерва и да отчита безжично потреблението на енергия от всяко устройство.

Ратнър показа и работещ прототип на домашен екран за енергия, който, съчетан с безжичния енергиен сензор, може да следи производителността и да препоръчва решения за по-ефективна употреба. Комплектът устройства е в основата на една система за лично управление на енергията, която може да помогне на американските домакинства да спестят до $470 годишно от сметките си за ток.

При положение че в САЩ има 113 милиона домакинства, възможните спестени средства надхвърлят $50 милиарда годишно. Ако само един процент от американските домакинства осъзнаят тези спестявания, това ще намали годишното търсене на въглища с 371,000 тона и въглеродните емисии с 2,4 милиона метрически тона или еквивалентът на това 535,000 коли да бъдат спрени от движение, показват изчисленията на Intel.

Главният технически директор на Intel разкри също, че компанията работи върху технологии за подобряване на управлението на консумацията на енергия от електрическите коли. Тъй като броят на електрическите коли се увеличава, ще бъдат сериозно натоварени локалните електрически мрежи през нощта, когато повечето от колите се презареждат. Intel Labs търси начини как по-добре да координира времето за презареждане, за да намали пиковите натоварвания, което ще намали нуждата за обновяване на местните съоръжения за разпределение на енергия и ще спести значителни финансови средства.

Коментар