Върхова машина на Xerox заработи в България

Най-високотехнологичната цветна индустриална преса на Xerox вече работи и в България. iGen4 беше представена снощи съвместно от Xerox България и Biss Advertising Agency. Проектът по внедряване на машината е реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

iGen4 е най-високото постижение в еволюцията на дигиталния печат, обявиха представителите на Xerox. „Доразвивайки силно успешната Xerox iGen3, най-добрата високо-скоростна цветна дигитална преса до този момент, новото поколение iGen4 предлага качество на цвета и автоматизация, които пренаписват стандартите в печата”, каза Юлиан Григоров, изпълнителен директор на Xerox България.

Големите печатници, студията, които се занимават с фото продукция, книгоиздателите и агенциите за директен маркетинг разчитат на дигиталните производствени преси при производство на книги в къси тиражи, фото приложения, директна персонализирана поща, персонализирани брошури и други маркетинг материали. В индустрия, която в продължение на десетилетия разчиташе на офсетов печат, дигиталните производствени преси създадоха нов пазар и промениха печатния бизнес.

iGen4 създава фото изображения с офсетово качество и с истински цветове от първата до последната разпечатка. Машината е подходяща за производство на рекламни брошури, материали за директен маркетинг и специализирани фото продукти – все печатни задачи, които обикновено са силно доходни за производителите.

При iGen4 производителността е с 25 до 35 процента по-висока, благодарение на автоматизирани операторски задачи, съкращаване на нуждата от прекъсвания за настройване и намаляване на цялостните операционни разходи. Като резултат от това iGen4 изпреварва традиционния офсетов печат с по-бързо и по-икономично изпълнение на печатните задачи, посочиха от Xerox.

„Преимуществата на дигитализирането на индустрията са ясни – способността за персонализиране, по-бърза оборотност на финансовите средства, икономични кратки тиражи”, посочва Куинси Алън, президент на Xerox Production Systems Group. „С високата разделителна способност и производителност на iGen4, все повече поръчки могат да бъдат изпълнени дигитално като например фото приложения, които трябва да бъдат перфектни като изпълнение.”

В машината са вградени 400 нови части и подсистеми, както и наскоро патентовани технологии. Auto Density Control (автоматичен контрол на плътността), например, използва широко-обхватен набор от сензори за автоматично откриване и премахване на разминавания в плътността и дефекти в изображението, докато пресата работи. Дефекти като резки и драскотини са присъщи за повечето печатни процеси и често изискват намеса на оператор или сервизен техник за отстраняване на проблема. Този нов компонент отстранява подобни дребни дефекти и iGen4 не спира да функционира.         

Carrier Dispensing System пък е нов метод за освежаване на девелопера, който осигурява постоянна еднородност на цвета от първата до последната отпечатка, и от една задача в друга. Благодарение на него, отпада нуждата от намеса на оператор за спиране на машината и подмяна на девелопера.

Технологията High Definition Linearization подобрява баланса на цветовете, като запазва яснотата на детайлите във фона, което е особено важно при отпечатване на фотографии и портрети. Advanced Color Profiling дава възможност за генериране на профили и автоматична настройка на цветовете.

iGen4 разполага също с вграден високоскоростен линеен спектрофотометър. Устройството автоматично създава цветови проби, регистрира ги като верни и обработва информацията – всичко това при пълната производствена скорост на iGen4. Резултатие са офсетово качество на печат при изображения с безупречно истински цветове.

Създадена, за да помогне на печатниците да редуцират влиянието си върху околната среда, iGen4 използва сухи нетоксични мастила с понижени нива  на отпадъчност. Повече от 97% от компонентите на машината подлежат на рециклиране и преработване.

iGen4 предлага също гъвкавостта на печатния сървър FreeFlow, който дава възможност за производство на големи тиражи и управление на изключително сложни печатни задачи. Сървърът CX Color на Creo и сървърът EX Color на Fiery също се предлагат с iGen4.

Пресата може да обработва множество приложения от малотиражни статични задачи до печат на променлива информация (VDP) с водещи за индустрията книгоиздателски решения като FreeFlow VI Suite и XMPie – основният доставчик на софтуер за VDP и крос-медийни решения.

Съчетаването на Xerox FreeFlow Process Manager и iGen4 допълнително увеличава производителността чрез автоматизиране на предпечатната подготовка – ръчната намеса на оператор е сведена до минимум, което олекотява и цялостния производствен процес. Със софтуера Xerox FreeFlow Digital Workflow, печатниците могат лесно да интегрират iGen4 в своята операционна линия и да използват решението за управление на дигитални и  офсетови процеси.

В помощ на печатниците за увеличаване на възвръщаемостта на инвестицията Xerox предлага над 75 инструмента и ресурси за бизнес развитие в своето специализирано портфолио „Profit Accelerator – ресурси за дигитален бизнес”. Те помагат на клиентите да увеличат обработваните печатни обеми и да ускорят ръста на печалбата си, подчертаха от Xerox.

Коментар