Google изнася печатането в “облака”

Google обяви система за печат на документи, която работи като "облачна" услуга и не изисква никакви драйвери. От Google Cloud Print ще могат да се възползват потребителите на уеб приложения през операционна система Chrome, както и на настолни приложения, работещи под други ОС, съобщи блогът на Google.

При разработката на Chrome OS, интернет гигантът се е натъкнал на редица трудности, свързани с необходимостта от включване в системата на голям брой драйвери за принтери. Но тъй като всички приложения за Chrome са уеб базирани, Google е решил да изнесе поддръжката на печата от машината на потребителя към външна облачна услуга.

През Google Cloud Print потребителите ще могат да печатат не само от уеб приложения, но и от обикновени десктоп програми, независимо от типа на операционната система. Допълнително предимство на услугата е възможността за използване от мобилни устройства, които нямат ресурси за поддръжка на бази с драйвери.

Google Cloud Print самостоятелно обработва опашката за печат, преобразува на ниско ниво документите за конкретния модел принтер и поддържа печат както на локален, така и на мрежов принтер. При иницииране на операция за печат, услугата се обръща към специален API (приложен програмен интерфейс) и генерира единен за всички системи уеб-диалог за управление на печата. Взаимодействието с локалния принтер пък се извършва чрез специален прокси-процес.

Услугата осигурява съвместен достъп до принтери, които се асоциират със съответните потребителски акаунти в Google. Потребителят може лесно да сподели достъпа до своя принтер – така, както споделя достъпа до документи в Google Docs. Производителите на устройства пък получат от Google спецификация, която им позволява да осигурят пряк достъп до облачната услуга за печат, без използване на прокси.

Коментар