Шведски град се слави като най-“зеленият” в света

Шведският град Векшьо е известен като най-зеленият град на Европа, ако не и на планетата. От 2006 година насам там действа програма за околната среда, която е превърнала селището в едно от най-чистите места за живеене, стана ясно на провелия се миналата седмица в София международен конгрес “Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”, за който съобщава GreenTech.bg.

“Раззеленяването” на Векшьо, където днес живеят около 55 хиляди души, започва още през втората половина на миналия век. По това време растящите цени на петрола подтикват гражданите и местната власт да поискат да се отърват от тази енергийна зависимост.

Първите стъпки от промяната са свързани с възстановяване на отдавна унищоженото езеро край града. Самото име на града е съчетание от две думи – „път“ и „езеро“, но от тях през втората половина на 20-ти век е останал само пътят. Днес обаче край Векшьо се синеят водите на разкошно езеро с красиви кейове, което през зимата замръзва и се превръща в ледена пързалка.

Оттам нататък следват най-разнообразни инициативи, които превръщат града в чисто селище. През 1993 г. градът започва да намалява вредните си емисии. През 1996 местният университет, общината, бизнесът и всякакви неправителствени организации се залавят да работят заедно в зеленото начинание с цел намаляване на използването на петрол. Те слагат началото на програмата „Векшьо без петрол“.

Инициативата включва: намаляване на емисиите на въглероден двуокис на глава от населението с поне 50% до 2010 г. (спрямо нивата от 1993) и с поне 70% до 2025 (това включва отопление, транспорт и енергия); намаляване на използването на електричество с 20% до 2015 г. в сравнение с нивата от 1993; увеличаване на велосипедния трафик в града с най-малко 20% до 2015, увеличаване на използването на градския транспорт с най-малко 20% пак в същия срок.

Конкретните мерки са най-разнообразни. Изграден е завод за ко-генерация на база на биогориво (производство на топлина и електричество). В някои квартали е въведено централно отопление, а субсидии от общината насърчават закупуването на екологични отоплителни инсталации – бойлери на дървесни пелети, котлета на биогориво и др. Общинската субсидия е в размер на 20% от стойността на продукта.

Местният плувен басейн затопля водата си, благодарение на соларна система. Общината осигурява безплатни консултации на тема енергийна ефективност за всички граждани. Там, където по една или друга причина е необходимо гориво, се въвежда използването на био-горива вместо петрол. Всичко това е „гарнирано“ с енергийно ефективно осветление за улиците, индивидуално измерване на енергийната консумация за новите сгради, свободно достъпен уеб-инструмент за оценка на енергийната ефективност на домовете и др.

Децата в училище също са част от проекта. В школото младежите учат какво е възобновяема енергия, енергийна ефективност, как работят фотоволтаичните системи. Децата биват насърчавани да ходят на училище пеш, с велосипед или с училищния автобус, вместо с коли.

Самата община рязко намалява използването на хартия в работата си и дори в маркетинговите материали, които прославят града. Стартирана е кампания за обучение на шофьорите за екологични практики на управление на превозните средства. На принципа на моркова и тоягата общината решава също така да вдигне цените за паркиране на общинските паркинги, но в същото време да осигурява безплатни паркоместа за автомобили на био-гориво. Набляга се усилено на изграждането на вело-алеи.

Съществен елемент от проекта за най-зеления град са дървените къщи. В разрез с това, което хората си представят, когато чуят този израз, става дума за съвсем модерно изглеждащи кооперации на по 6-8 етажа, а самият материал е направен така, че да е устойчив на огън. В същото време дървените домове са много по-лесни за построяване, отколкото бетонените конструкции. На всичкото отгоре тези домове са построени с висококачествени дограми, дебела плътна изолация и редица други нововъведения, които значително повишават енергийната им ефективност.

В резултат, дървените домове почти не се нуждаят от отопление – с изключение на дните, когато външната температура пада под -10 градуса. През останалото време достатъчни за загряването на домовете са различните типове „остатъчна топлина“ – топлата вода от пералнята, от миялната машина, от хладилника.

Всичко това става възможно благодарение на силната воля на местната власт. Градът се управлява от кмет и двама заместник-кметове, като и тримата са представители на различни политически партии. Те обаче имат обща воля – да превърнат Векшьо в истински зелено селище. Като част от инициативата си те са въвели програма, наречена ecoBUDGET – основната цел е природните ресурси да се управляват така, както се управляват финансовите ресурси в общината.

Гражданите на Векшьо не са дали нито цент за всичко, изброено по-горе. Всички дейности се финансират от националния бюджет и най-вече от различни европейски програми и фондове.

Страничен резултат от проекта е това, че са открити много нови работни места. Насърчена е местната икономика, защото се разчита на домашно произведени горива и хората не са зависими от петрола. В дървените домове те получават ефективно отопление срещу смешно ниска цена, тъй като се греят на ток само в дните с температури под -10 градуса.

Сега във Векшьо говорят активно за развитието на еко-туризъм, защото са станали известни със зеления си стремеж и много чужденци искат да посетят града.
 

Коментар