Бого Шопов в борда на световна пиратска партия

Бого Шопов от българската Пиратска партия бе избран в ръководството на едноименната международна организация. Pirate Parties international бе основана официално като международна организация на пиратските партии от петте континента на провелата се по-рано този месец в Брюксел световна пиратска конференция.

Макар че PPI, известен като Пиратският Интернационал, съществуваше и досега, едва преди 2 дни той придоби статут на международна организация – с приемането на свой устав и ръководство, поясни Бого Шопов. В конференцията участваха пирати от 22 държави. България бе представена от Националния администратор Ангел Тодоров и членовете на Националния съвет Богомил “Бого” Шопов и Димо Иванов.

Основна цел на PPI e да подпомага развитието на пиратското движение по света, да подкрепя съществуващите пиратски партии в постигането на техните политически цели, да координира и улеснява връзките и комуникацията между тях и да работи за издигане на авторитета им на международно ниво.

Самата конференция и работните дискусии през двата дни бяха излъчвани директно на видео-стрийм в интернет, а участие в тях взеха онлайн и представители на пиратски партии, които поради проблемите с авио-транспорта заради изригналия в Исландия вулкан не успяха да присъстват лично.

Освен Шопов, в борда на световната пиратска организация влязоха представители на Германия, Люксембург, Швеция, Чехия и Сърбия. Делегатите на конференцията посетиха и Европейския парламент, където се срещнаха с Кристиан Енгстрьом от Швеция – първият “пират”-евродепутат, с който обсъдиха актуалните проблеми на всички държави.

Учредяването на Пиратска партия на България приключи в началото на април с форум в София, на който делегати от около 20 града приеха устав и програма и избраха национално ръководство. С учредяването си,  партията стана член на международното Пиратско движение

Коментар