eХ5 системи намаляват двойно броя сървъри

IBM обяви нови x86 системи, които започват да се откъсват от дългогодишната архитектура, която някои наричат „стандартна”. Гледната точка на IBM е, че дългогодишният компютърен сървър е достигнал границите си и че са необходими иновации, за да се намалят рязко растящите разходи и да се постигнат мащаби, които отговорят на нуждите на новите приложения и услуги. Анализаторите наричат eX5 "изцяло нов клас х86-базирани системи", които започват да променят икономиката на х86-базирания център за данни.

"Потребителите получават гъвкава система, която може да намали наполовина броя на необходимите сървъри, да свали разходите за съхранение с 97%, а тези за лицензионни такси с 50%", заяви генералният директор на IBM за България Александър Раков на днешния форум в София.

Новите решения на IBM отиват отвъд масовата практика да се натрупват повече системи, които не се справят ефективно с увеличаващите се сложни работни натоварвания и приложения. Портфолиото еХ5 намаля значително разходите за съществуващата ИТ инфраструктура, подчертаха от компанията.

eX5 осигурява 6 пъти повече памет, отколкото "стандартните за индустрията" системи. Разходите за съхранение са намалени с 97%, постигната е 30 пъти по-висока производителност на базите данни и 90% по-добра производителност за ват, твърди IBM.

Коментар