Тече конкурс за сериозни игри

Първи европейски конкурс за най-добра сериозна игра се провежда до 15 май, съобщиха от Българската стопанска камара. Целта е популяризиране на възможностите за изработка и използване на сериозните игри като фактор за регионално развитие.

Сериозните игри се определят като софтуерни приложения с подобен на игра дизайн, които са предназначени за използване при обучение.

Конкурсът се провежда в рамките на проект „Европейска мрежа за обмен и разпространение на технологии и познание в иновативната сфера на обучението на основата на игри” (LUDUS) по Програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа и се изпълнява от Консорциум с партньори от България, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Унгария.

Участниците в конкурса могат да подават игри или идеи за игри в две категории: най-добра непрофесионална учебна игра и най-добра професионална учебна игра. Всяка от тези категории е разделена на по две подкатегории. Критериите за подбор са съответно:

– Проблем и влияние на темата върху конкретната й област и върху обществото;

– Върхови постижения в дизайна на играта и обучението;

– Възможности на играта за ползване от потребители;

– Технически постижения.

В конкурса могат да участват физически лица, фирми, организации и студенти с интерес в разработването на сериозни игри. Участието е безплатно. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на церемония по време на Европейска конференция в рамките на проект LUDUS в Янина, Гърция, на 7-9 юли 2010 г.

Коментар