Лесни инструменти осигуриха взривен ръст на вирусите

Всяка секунда хакерите извършват по 100 атаки срещу различни компютри, сочи нов доклад на компанията за сигурност Symantec.

Повечето атаки не носят никаква вреда, но на всеки 4,5 секунди една от тях влияе на работата на даден компютър. През миналата година Symantec е засякла 51% от общия брой открити вируси, троянци и други зловредни програми за всички времена.

Взривен е ръстът на вирусите през 2009-та – те са нараснали с 71% спрямо предходната година. Общият брой заплахи вредители, открити през 2009-та, възлиза на 2,9 милиона броя. Високият ръст на вирусите е обусловен в значителна степен от използването на лесни инструменти за разпространение на хакерския код. Някои от вредоносните програми са достъпни за хакерите безплатно, докато други като троянеца Zeus се продават, например за $700.

Някои зловредни кодове са станали толкова успешни в комерсиално отношение, че техните създатели предлагат на клиентите си и телефонна поддръжка, която помага за настройка на програмите, разкрива Symantec. През миналата година експертите на компанията са засекли 90 хиляди варианта на троянеца Zeus. Именно тази програма е отговорна за повечето компютърни инфекции през 2009-та.

Също през миналата година са открити почти 7 милиона персонални компютъра, впрегнати в ботнети. И през 2010 ръстът в броя на вирусите и зловредните програми ще продължи. За много хора тази дейност е станала пълноценна работа, на която те посвещават цялото си време, коментират от Symantec.

Хакерите са започнали активно да използват социалните мрежи за разпространение на своите зловредни програми, сочи докладът. Жертви на тяхната дейност стават служителите на големи компании, които са и сред най-активните потребители на социални мрежи.

Ясно открояваща се тенденция е ръстът на кибер атаките в развиващите се страни, където потребителите все още са слабо осведомени за интернет сигурността. Сред най-засегнатите страни са Индия и Бразилия, разкрива проучването на Symantec.

Коментари по темата: „Лесни инструменти осигуриха взривен ръст на вирусите”

добавете коментар...

  1. Saevar

    “открояваща се тенденция е ръстът на кибер атаките в развиващите се страни” а в развитите страни пък как са добре осведомени…, Сащ най-много бълва спам поради факта 4е имат много заразени компютри 4аст от бот мрежи …просто парите в тази област са много, средно 1 руски хакер прави по 20 000 долара месе4но от тази дейност било то спам или измами с кредитни карти или корпоративни данни

Коментар