Nokia обяви умопомрачителен ръст на печалбата

Чистата печалба на Nokia през първото тримесечие на годината е нараснала 44 пъти до 175 милиона евро, сочи финансовият отчет на лидера при мобилните телефони. Умопомрачителният ръст се обяснява с ниската база за същия период на миналата година – тогава Nokia спечели едва 4 милиона евро.

Обемът на продажбите за тримесечието се е увеличил с 3%. Приходите за периода възлизат на 9,52 млрд. евро. Средната цена на телефоните с марката Nokia е намаляла.

Оперативната печалба на финландския гигант е скочила 9 пъти, достигайки 488 млн. евро, а печалбата от една акция се е увеличила тройно за отчетния период – до 0,09 евро.

Nokia е продала 107,8 милиона мобилни устройства през тримесечието, което е с 16% повече спрямо Q1″09. Средната цена на телефон обаче е паднала от 66 евро до 62 евро.

Ръстът в продажбите се дължи на подобрените икономически условия във всички региони, на които оперира компанията. Съществен е ръстът при смартфоните – през първото тримесечие Nokia е продала 1,5 пъти повече устройства от този клас, спрямо същия период на миналата година.

Според ръководството на компанията, успехът при смартфоните се дължи на функцията за навигация, с която са снабдени финландските устройства.

Коментар