ИТ министри лобират за отворения код

Министри по информационни технологии от европейските страни публикуваха колективно писмо до правителствените администрации по света с призив да заложат на отворен софтуер, съобщи techworld.com. Те препоръчват на властите да внедряват иновации и да повишат ефективността на разходите за е-правителство чрез системно налагане на отворени стандарти и принципи на интероперативност.

Известно е, че правителствените администрации в Европа са едни от най-големите потребители на ИТ, с висока покупателна способност. Ето защо Европейската комисия разработва принципи за придобиване и взаимодействие на програмните продукти – инициатива, позната като European Interoperability Framework.

Подготвяният документ касае потребителските предпочитания на правителствените структури в Европа. Традициионно, пазарът на Стария континент се доминира от големите производители на софтуер. Това принуждава гражданите да използват съвместим с техните продукти софтуер, за да подават данъчни декларации, заявки за лицензи и др.

Определени представители на Комисията се опитват да отслабят влиянието на доставчиците на "частни" решения. В лагера на отворения код таят надежди, че писмото на ИТ министрите ще им позволи да засилят позициите си в правителствения сектор.

Коментар