Microsoft разкри новите си средства за разработка

Студенти от Техническия университет в София първи у нас се запознаха с новата вълна средства за разработка Microsoft Visual Studio 2010 и NET Framework 4.  Компанията избра да представи решенията си точно пред тази аудитория, защото „страстта на нашите студенти към новите технологии е пословична", зяви проф. Огнян Наков, декан на Факултета по компютърни системи и управление.

Повече от 150 подобни събития, насочени към разработчиците и посветени на представянето на Visual Studio 2010 и .NET Framework 4, както и на Silverlight 4, ще се проведат по целия свят. Взети заедно, тези технологии правят по-лесен процеса на разработка.

„Функционалността на Visual Studio 2010, .NET Framework 4 и Silverlight 4 създават уникална комбинация от възможности за разработване на нови приложения, които работят върху всякакви устройства и във всякаква среда, включително и в облака”, каза Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България.   

Около 50 партньора на софтуерния гигант обявиха, че са създали решения върху тази нова вълна от технологии. По-рано този месец българската компания Телерик съобщи, че всички нейни продуктови линии поддържат Microsoft Visual Studio 2010. С представянето на новото Visual Studio, разработчиците ще имат достъп до популярни разширения, създадени от партньорите, по-рано отколкото е било досега.

„Visual Studio 2010 не е просто новата версия на вече познат продукт. Това е напълно обновен продукт като набор от функционалности за разработка с технологиите на Microsoft и интегрирана работа в екип”, коментира Мартин Кулов, Microsoft MVP Visual Studio.

Новият редактор, който използва Windows Presentation Foundation, например, предлага много по-гъвкава и богата среда, както и работа с повече от един монитор. По този начин разработчикът може да има пред себе си един монитор с код, друг с дизайна на потребителския интерфейс и още един със структурата на базата данни.

За пръв път разработчиците получават интегрирана среда, която позволява SharePoint разработка във Visual Studio по същия начин, като ASP.NET разработката. Едно от многото подобрения във Visual Studio 2010 е улесненият интерфейс за писане на разширения към продукта.

Заедно с Visual Studio 2010 идва и .NET Framework 4. Новата версия на платформата е с подобрения на поддръжката на паралелни процеси, допълнителни средства на езика, позволяващи по-бърз и по-универсален начин на създаване на приложенията с нея. Сериозни подобрения има в модулите за диагностика и производителност, работа с много големи числа, управление на файловата система и др.

Microsoft представи и новата версия 4 на Silverlight. Тя включва повече възможности извън браузъра, разширения за разработчиците на приложения за корпоративни клиенти и повече от 60 предварително подготвени контроли за създаване на богати и интерактивни приложения.

Коментар