Руснаците първи взеха кирилски домейн

Интернет регулаторът ICANN удовлетвори заявката на Русия за домейн от топ ниво на кирилица. На вчерашното заседание на организацията, отговорна за назначаване на интернет имената, са били одобрени и заявките за домейни на националния език на Египет, Обединените Арабски емирства и Саудитска Арабия, съобщиха руските медии.

Получаването на кирилския домейн ".РФ" е станало възможно в резултат на съвместните усилия на Администрацията по комуникации на Русия и всички заинтересовани страни в страната, вкл. бизнеса, интернет обществото и водещи експерти.

На 15 април Съветът на Координационния център за национален домейн е утвърдил новите правила за приоритетна регистрация на имена в областта ".РФ" за различните категории потребители, които ще влязат в сила от 12 май. т.г. Значително е разширен списъкът с категории потребители, които имат право да регистрират домейн имена в приоритетен ред.

Приоритетната регистрация се явява обикновена практика при пускане на нови домейн зони. Тя се прилага с цел минимизиране на споровете между притежателите на търговски марки и други наименования към момента на откриване на регистрацията на домейни от второ ниво за всички желаещи.

България също подаде своята заявка в ICANN за национален домейн ".БГ". Решението на интернет регулатора се очакваше през март, но засега все още няма информация заявката ни да е одобрена.

Коментар