Мобилната ОС MeeGo ще работи и на PC

Мобилната операционна система MeeGo, разработвана от Intel, ще може да работи също на класически ноутбуци и десктоп компютри. Предстои да излезе версия на системата за машини с процесор Core, съобщава news.yahoo.com.

MeeGo е резултат от сливането на два мобилни Linux проекта – Moblin на Intel и Maemo на Nokia. Първоначално системата беше позиционирана като универсална ОС за различни мобилни устройства от рода на нетбуци, смартфони и таблети.

Сега обаче разработчиците виждат приложение на MeeGo и в традиционните лаптопи и настолни РС. Все още не е обявен срокът да пускане на новата версия.

Създаването на десктоп версия на MeeGo ще осигури изключително лесна синхронизация на данни между мобилни устройства и настолни компютри. Това е и една от причините за разширяване на приложението на мобилната ОС в посока към РС-та и лаптопи.

Основно предимство на Linux-базираната MeeGo е именно първоначалната й ориентация към тясно взаимодействие на различни устройства. Първите нетбуци с MeeGo се очакват на пазара през втората половина на годината.

Коментар