Android е най-затворената “отворена” платформа

Група анализатори от Vision Mobile определиха мобилната платформа Android като “най-затворената отворена” ОС. Експертите описват механизмите, чрез които Google контролира компаниите и крайните потребители, използващи системата.

Android се явява пример за това как може да се използва софтуер с отворен код за създаване на обществена заинтересованост и участие в строг бизнес модел. Така например, някои компании имат привилегирован достъп до разработките с аванс от 6 месеца пред останалите, т.е. в общността на Android се създават частни подразделения.

Друг начин за контрол върху общността е високата скорост на еволюция на системата. Google обновява Android безпрецедентно често на фона на развитието на мобилната индустрия. За 18 месеца компанията е пуснала 4 основни обновления – от 1,6 до 2,1. В резултат на това, производителите на софтуер за Android са принудени да поддържат тесни отношения с Google, за да не пропуснат поредното обновление.

На трето място, Google провежда закрит процес на подбор на партньори, като не обяснява причините за отказ. Важен момент от контрола е и непълнотата на софтуера. Така например, в общодостъпния SDK обикновено липсват ключови модули от рода на международни езикови пакети, както и пакети за оператори.

Обществото на разработчиците на Android е затворено. Контролът върху Android се явява един от най-силните инструменти на Google. Не е за пренебрегване и антиглобализационното споразумение, по силата на което членовете на алианса OHA нямат право да пускат устройства, несъответстващи на изискванията на Compatibility Test Suite. Освен това CTS не позволява създаване на орязани версии на Android.

Налицe са също секретни планове за развитието, или т.нар. “пътни карти”. До момента Google публикува само остарели планове, а избран кръг партньори имат достъп до информация за свежите разработки.

Важен момент е и търговската марка Android, върху която Google притежава изключителни права. Всеки, който иска да я ползва, ще се нуждае от благословията на интернет гиганта.

Тези факти в организацията на общността дават основание на Vision Mobile да твърди, че Android е не по-отворена и не по-малко затворена система от  Windows Mobile, Apple OSX или PalmOS. Според Андреас Константину, шеф на анализаторската компания, отвореният изходен код се явява просто инструмент, чрез който Google постига собствените си цели.

Коментар