Високите технологии да са приоритет, поиска “юбилярят” БСК

Необходима е държавна политика, насочена към приоритетно развитие на селското стопанство, туризма, високите технологии, инфраструктурата и ефективната администрация. Нужни са инвестиции в инфраструктура, иновации и образование, както и по-голяма гъвкавост и обвързаност между българския бюджет и различните бюджетни позиции на ЕС, заяви Божидар Данев, председател на БСК, на днешната церемония по случай 30-годишния юбилей на на камарата.

България е тежко засегната от глобалната икономическа криза и са необходими спешни и фокусирани действия за стабилизиране на доверието на инвеститорите, производителите и заетите в икономиката, допълни Данев. Според него, икономическата криза е пробен тест за жизнеспособността на българската икономика и е шанс и възможност за нейната модернизация и преструктуриране. „Икономическата политика е необходимо да дефинира и подкрепи нови сектори-двигатели за възстановяване и просперитет”, каза председателят на БСК.

В рамките на форума се проведе и церемония по награждаване на победителите в годишния конкурс на Българската стопанска камара за принос в развитието на българската икономика – „ИН-5”. Името на конкурса отразява петте основни стълба на икономическия просперитет – Индустрия, Инвестиции, Иновации, Интелект и Инициатива.

Сред десетките отличени предприятия и фирми са намерили място “Системи, автоматика, технологии” ЕООД с управител Валери Андреев (категория Интелект) и “Специализирани бизнес системи” АД с изпълнителен директор Кирил Желязков (категория “Инициатива”).

Коментар