PowerLine свързва всички устройства у дома

Нова гама PowerLine устройства осигурява по-стабилна и лесно разширяема домашна мрежа при ниска консумация на електроенергия. Решението на D-Link e изцяло в помощ на цифровия дом, като използва съществуващата електрическа мрежа.

Гамата включва няколко устройства. DHP-306AV е единичен PowerLine адаптер, докато DHP-307AV PowerLine предлага комплект от два адаптера. Усъвършенстваната технология на тези устройства ги прави по-устойчиви на електрическа интерференция от други домашни уреди, като по този начин се гарантира силата на сигнала и покритието.

Адаптерите поддържат скорост до 200 Mbps, която е подходяща за интензивен пренос на данни като видео с висока разделителна способност, VoIP обаждания или игри онлайн. Налице е и QoS за приоритeтизация на трафика, което гарантира качеството на мултимедийните приложения, гледани в реално време.

Адаптерите DHP-P306AV и DHP-P307AV PowerLine HomePlug AV притежават същите функции, като в допълнение имат вграден контакт за директно включване на допълнителни устройства. Това прави решенията идеални за домакинства, които не разполагат с достатъчно входни точки в електромрежата. Вграденият в адаптера филтър защитава устройството от евентуална интерференция с други електрическите уреди.

Устройството DHP-W306AV PowerLine HomePlug AV Wireless N Extender улеснява разширяването на безжичната мрежа чрез използване на портфолиото PowerLine. Това е първият продукт на D-Link, който комбинира двете технологии в единствено устройство за повече гъвкавост при изграждане на домашната мрежа. Освен специфичното предаване на сигнала през електро мрежата в стените на дома, това устройство осигурява и стабилна кабелна Ethernet и Wi-Fi свързаност – така мрежата покрива дори помещения, в които  Wi-Fi сигналът намалява или се губи.

Настолният комутатор 200 Mbps PowerLine HomePlug AV добавя и четири Ethernet порта, които позволяват свързване чрез Ethernet протокола на няколко устройства като дискове за съхранение, медия плеъри, игрови конзоли и персонални компютри.

В по-голямата си част портфолиото от PowerLine продукти работи с чипсет на Atheros. Това означава, че устройствата на D-Link са доказано съвместими със значителна част от продуктите на пазара.

PowerLine продуктите са част от „зеленото” портфолио на D-Link, като предлагат опция за изключване при неактивна мрежа и съответно намаляване на консумацията на електроенергия. Те са измежду първите в тази категория, които се придържат към новата директива на Европейския Парламент за енергоспестяващи продукти, като консумират по-малко от 1 ват в режим на готовност.

Пазарът на PowerLine продукти нараства постоянно – с по 30% годишно от 2006 насам, измерен чрез индекса CAGR. Анализаторите от In-Stat прогнозират 40% увеличение по същия показател до 2012. Европа към настоящия момент е най-големият пазар за подобни решения и с предстоящата ратификация на IEEE 1901 стандарта през 2010 се очаква да затвърди и развие тази водеща позиция. Според Gartner, в световен мащаб в момента са инсталирани 16 милиона HomePlug AV устройства.

Коментар