Загуби в бизнеса с печатащи устройства

Пазарът на печатащи устройства е понесъл загуби през миналата година. В частност, намалял е обемът на продаденото оборудване, сочи нов анализ на IDC.

Повечето играчи в сектора обаче са изненадани от спада по показателя AMV. През 2009-та е намалял значително месечният обем на разпечатаните страници, разкрива проучването.

На пазара се наблюдават няколко ключови тенденции. На първо място, показателят AMV е намалят практически навсякъде, като на някои места спадът е драматичен. В различните сегменти снижението на AMV варира от 4% до 79%.

Най-използваните устройства през 2009 година от гледна точка на AMV са черно-белите лазерни милтифункционали, които доминират над трите други големи сегмента – черно-белите лазерни принтери, цветните лазерни принтери и цветните лазерни мултифункционални устройства.

В период на световна икономическа криза се наблюдава силно търсене на по-бързи печатащи устройства. Важно сега е да се види къде показателят AMV ще се възстановява заедно с възстановяването на пазара и къде ще остане на нивото на кризисния минимум, коментира IDC.

Коментар