Спад на пазара за виртуализация

Разходите за виртуални машини са намалели с 2% през четвъртото тримесечие на миналата година. Като цяло, спадът през 2009-та е 14%, а пазарът възлиза на $15,2 млрд., по данни на IDC.

Броят на продадените виртуални сървъри е намалял през годината с 5%. За четвъртото тримесечие обаче се наблюдава ръст. Продадени са 352 533 виртуални единици, което е 18,2% от всички сървъри, докато за същия период на предходната година делът им беше 15,2%.
Световният обем на продажбите на софтуер за виртуализация за всички типове процесори бележи спад от 10% до $447 млн. за четвъртото тримесечие на годината. Причините са в търсенето на икономии и нарастващата конкуренция на пазара.
Продажбите на лицензи за тримесечието са нараснали с 13%, а в рамките на цялата година IDC отчита спад от 7%.
Най-голям доставчик на виртуални сървъри през четвъртото тримесечие е HP с дял от 38% от пазара, което е 26% ръст за компанията. Dell е увеличила присъствието си в сегмента до 26%, бележейки 17% ръст. Трето място заема IBM с 16% дял, което е ръст от 37%.
Водеща платформа за виртуализация е VMware ESX. За една година броят на лицензите за нея е нараснал с 19%. На второ място по популярност е VMware Server, лицензите за която са намалели с 9%. Трета е платформата Microsoft Hyper-V с впечатляващия 215% ръст в броя на лицензите.

Коментар