Нова платформа осигурява PC изживяване на мобилни устройства

Нова мобилна платформа на Intel осигурява значително по-ниско потребление на енергия и висока производителност за широк диапазон от устройства, вкл. смартфони, таблети и други хендхелд продукти.

Усъвършенстваните Atom чипове носят класическите за Intel силни страни – висока производителност при работа с най-различни и все повече на брой нови приложения с богато медийно и интернет съдържание, изпълнение на паралелни задачи за приложения като HD видео и видеоконферентни разговори от различни точки, посочиха от компанията.

Новият процесор Atom измества напред границите за по-голяма производителност на значително по-ниско енергийно ниво, за да покаже какво е наистина възможно с по-малките и по-мощни мобилни устройства.

Обявената платформа включва процесор Intel Atom Z6xx (преди известен като система в един чип Lincroft SoC), контролер Intel Platform Controller Hub MP20 (преди Langwell) и специална микросхема Mixed Signal IC (MSIC, преди Briertown).

Atom Z6 xx комбинира 45-нанометрово процесорно ядро с 3D графика, видео кодиране и декодиране, както и контролери за памет и монитор на един-единствен чип. Контролерът MP20 Platform Controller Hub поддържа диапазон от системни и I/O функции, а специалният MSIC осигурява подаване на енергия и зареждане на батерията и консолидира различни аналогови и дигитални компоненти.

Новите чипове консумират значително по-малко енергия, вкл. 50x намаление в в режим на бездействие, 20x намаление на енергията за аудио и между 2-3 пъти по-малко при използване на интернет и видео. Това спестяване на енергия означава живот на батерията над 10 дни в режим стендбай, до 2 дни при пускане на аудио съдържание и 4-5 часа при използване на интернет и видео съдържание.

Нискоенергийните иновации, съчетани с 1.5-3 пъти по-висока компютърна производителност, 2-4 пъти по-богати графики, над 4 пъти по-висока JavaScript производителност и поддръжка на цялостно HD 1080p видео декодиране и 720p HD видео записване, осигуряват богато, „PC-подобно” визуално изживяване за мобилните устройства.

Новата мобилна платформа е достъпна на пазара от днес. Тя поддържа диапазон от честоти до 1.5 GHz за висок клас смартфони и до 1.9 GHz за таблети и други ръчни устройства. Чиповете поддържат също Wi-Fi, 3G/HSPA и WiMAX, както и разнообразни операционни системи, в т.ч. Android, Meego и Moblin.

Коментар