Flash бави появата на нови смартбуци

Технологията Adobe Flash задържа появата на нови смартбуци на пазара, алармираха от ARM – основен разработчик на процесори за този тип мобилни устройства.

Според вицепрезидента по маркетинг Йен Дрю, липсата на оптимизация във Falsh за смартбуци на база ARM е причината за отложения дебют на модели като Lenovo Skylight, който се очакваше на пазара тази пролет, но вероятно ще излезе най-рано през юли.
В интервю за ZDNet мениджърът посочва, че предстои много тежка работа по оптимизация на Adobe Flash. Наличието на Flash плъгин е изключително важно за смартбуците, тъй като това са устройства, предназначени за работа в интернет.
Същевременно обаче смартбуците са под силен натиск от страна на новите таблет компютри, какъвто е iPad на Apple. Както е известно Стив Джобс, CEO-то на Apple, е един от най-върлите критици на Flash – наскоро той категорично заяви, че iPad, iPhone и iPod няма да поддържат технологията на Adobe.   
Прогнозите сочат, че през тази година ще бъдат пуснат 50 различни модела таблети на база ARM. Макар че ARM чиповете към момента не са съвместими с Windows, много производители на таблети ги предпочитат, като избират за операционна система Android или Linux.
ARM планира да пусне и x86-съвместима система на един чип (SoC), за да отговори на предизвикателството Intel Atom Z600. Платформата ще може да зарежда Windows, без да консумира недопустимо много енергия.

Коментар