Законът на Мур вече не бил актуален

Вицепрезидент на графичната компания Nvidia обяви края на закона на Мур. Според Бил Дали, емпиричната закономерност, по която се развиваше микроелектрониката в продължение на десетилетия, вече не е актуална.

Съгласно закона на Мур, дефиниран от един от основателите на Intel, броят на транзисторите в интегралните схеми се удвоява на всеки 18 месеца. На практика, този стремителен ръст вече е прекратен, смята Дали, цитиран от forbes.com.

Новата парадигма са паралелните изчисления. Именно те, а не броят на транзисторите в чипа, ще обезпечат нарастване на изчислителните възможности, посочва вицепрезидентът на Nvidia.

Позицията на Дали е напълно обяснима, като се има предвид, че графичните процесори с паралелна архитектура на Nvidia постигат впечатляващи резултати. Един такъв GPU може да се използва не само за игри, но и за научни изчисления.

Не всички изчислителни задачи обаче са подходящи за паралелна обработка. Днешният софтуер все още не използва максимално ресурсите на графичните процесори.

Според специалистите, оптимална е стратегията за обединяване на GPU и CPU в един продукт, наречен APU. Именно по този път върви компанията AMD с нейната платформа APU AMD Fusion (Llano).

Коментар