Почина един от основателите на Intel

На 85-годишна възраст почина Макс Палевски, един от основателите на процесорния гигант Intel. Причина за смъртта, настъпила на 5 май в дома му в Бевърли Хилс, е сърдечен удар, съобщава Ню Йорк Таймс.

Палевски посвети 50 години от живота си на компютрите. През 1957 година той постъпва на работа в подразделението за електроника на корпорацията Packard Bell Computer, а четири години по-късно основава с приятели Scientific Data Systems, специализирана в производството на малки и средни компютри.

През 1969-та компанията е придобита от Xerox. Предходната година Палевски вложил част от спестяванията си в малък стартъп от Санта Клара, Калифорния, фокусиран в разработката на полупроводници. По-късно именно тази компания се превръща в гиганта Intel – най-големия в момента производител на процесори.

В последните години Палевски се занимава с колекциониране на предмети на изкуството и финансова поддръжка на политици. В частност, той подпомогна с 300 хиляди долара кампанията на сенатора Джордж Макговърн. През 2000-та година пък подкрепи републиканеца Джон Маккейн и неговата финансова реформа.

Коментар