ЕК с важно решение за честотната лента 800 MHz

Решение на Европейската комисия въвежда хармонизирани технически правила за държавите-членки относно разпределението на радиочестотите в лентата 800 MHz. Това ще допринесе за разгръщане на високоскоростни безжични интернет услуги чрез избягване на вредни радиосмущения.

В няколко държави-членки протича процес на освобождаване на радиочестотната лента 800 MHz като част от така наречения “цифров дивидент” в резултат на преминаването от аналогово към цифрово телевизионно радиоразпръскване. Ако държави-членки решат да променят съществуващото разпределение на радиочестотите, те трябва незабавно да приложат хармонизираните технически правила, предвидени с новото решение на ЕК,за да предоставят тези радиочестоти за безжични широколентови приложения.

Решението, прието на 6 май, само по себе си не съдържа изискване държавите-членки да предоставят радиочестотната лента 790—862 MHz за електронни съобщителни услуги. Комисията обмисля обаче предложение за въвеждане на такова изискване в предстоящата Програма за политиката в областта на радиочестотния спектър.

Техническите правила ще гарантират, че радиосъобщителните устройства като мобилни апарати или базови станции, използващи лентата 800 MHz, ще могат ефикасно да бъдат използвани за безжични широколентови мрежи, основаващи се на технологии за мобилна връзка от 4-то поколение. LTE и Wimax позволяват обработване и предаване на по-големи количества информация отколкото понастоящем — например предаване (по поръчка) в реално време на висококачествено видеоизображение към мобилни или „интелигентни“ телефони и към други устройства без прекъсвания в образа.

Експерти от далекосъобщителния сектор са изчислили, че ако за осигуряване на покритие с мобилна широколентова връзка се използва лентата 800 MHz, разходите за инфраструктура ще бъдат с около 70% по-ниски, отколкото ако за целта се използват радиочестотите, прилагани понастоящем при технологията за мобилна връзка от 3-то поколение (UMTS). Благодарение на по-ниските разходи по изграждането на такива мрежи инвестирането в тях ще стане по-привлекателно за операторите, което следва да подобри географското покритие на безжичните широколентови услуги.

Досега лентата 800 MHz се използваше за наземно телевизионно радиоразпръскване в повечето държави-членки. Новите правила, предвидени в решението, определят условията за разпределение на близо една четвърт от радиочестотите, които ще се освободят, когато държавите-членки преминат от аналогово към цифрово радиоразпръскване(което трябва да стане до края на 2012 г.).

Коментар