Android изпревари по продажби iPhone в САЩ

Продажбите на мобилни устройства с операционна система Android за първи път изпревариха тези на iPhone, по данни на NPD Group за първото тримесечие в САЩ.

Делът на Android възлиза на 28%, докато iPhone OS държи 21% от пазара. Като цяло гугълската платформа заема второ място сред всички мобилни ОС, измествайки епълската iPhone OS на трето.
Лидер на пазара в САЩ продължава да бъде BlackBerry OS на канадската компания RIM с дял от 36% в продажбите.
Отстъплението на iPhone се обяснява с липсата на разнообразие от устройства с тази операционна система, в сравнение с Android. Само Apple разработва iPhone устройства, докато гугълфони предлагат редица производители, сред които Motorola, HTC и др.
По данни на  IDC, Apple е третият най-голям доставчик на смартфони в света, след Nokia и RIM. През първото полугодие компанията е продала 8,8 млн. iPhone устройства, бележейки ръст от 131,6%.
Лидерът Nokia е доставил 21,5 милиона смартфона, което е с 56,9% повече, отколкото през първото тримесечие на предходната година. Продажбите на RIM са нараснали с 45,2% до 10,6 милиона броя.
На четвърто и пето място на световния пазар за смартфони са HTC и Motorola, които бележат ръст в продажбите съответно 73,3% и 91,7%.

Коментар