Спад на софтуерното пиратство у нас с 1 пункт

Делът на използвания нелицензиран софтуер в България през 2009 година е намалял с 1 пункт, достигайки 67%. Загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 115 милиона долара, в сравнение със $139 млн. през 2008 г., съобщи Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), позовавайки се на глобално проучване на IDC.

Въпреки световната финансова криза, нивото на софтуерното пиратство спада в 54 от изследваните страни, а едва в 19 се наблюдава покачване. Независимо от това обаче, в глобален мащаб се наблюдава покачване на нивото от 41% на 43%, главно в резултат на бързо развиващите се пазари с преобладаващо пиратство като Китай, Индия и Бразилия, които увеличават своя дял от общия софтуерен пазар.

“Падането нивото на софтуерното пиратство в България с 1 пункт и намаляването на причинените от него загуби за софтуерната индустрия през 2009 г. несъмнено звучи обнадеждаващо”, заяви Велизар Соколов, юридически представител на BSA у нас.

“Очевидно предприетите през 2008 и 2009 г. мерки дават резултати, но сравнявайки данните с тези за другите държави членки на ЕС, нивото на софтуерното пиратство у нас остава недопустимо високо. Продължава да е налице необходимост от предприемане на комплексни мерки както за подобряване на нормативната база, така и в областта на правоприлагането и въвеждането на алтернативни превантивни способи за справянето с този проблем. Предстои дълъг път и за преодоляване на високата обществена толерантност към посегателствата срещу интелектуалната собственост и изграждане на нова култура на потребление на продуктите на интелектуалния труд”, допълни Соколов.

След 3 последователни години (2003, 2004 и 2005), в които софтуерното пиратство в България остана на критичните 71%, през 2006 г. бе постигнат спад с 2% – тенденция, която продължи и през 2007 г., когато бе достигната най-ниската точка от 68%. През 2008 г., въпреки тенденцията към спад в Централна и Източна Европа, България не отбеляза по-нататъшно понижаване използването на нелицензиран софтуер, припомниха от BSA.

Със спада от 1 пункт през 2009 г. софтуерното пиратство у нас за първи път достига ниво от 67%, което се отразява не само върху намаляване на загубите от него, но е и индикация, че предприетите през изминалата година мерки дават резултат и очертават нова тенденция за развитие към постепенно нормализиране на софтуерния пазар, коментираха от Сдружението.

Глобалното проучване на IDC сред 100 страни показва спад на пиратството в 54 от тях. Поради факта, че пазарът на персонални компютри е нараствал най-бързо в страните с най-високо ниво на пиратство, в световен план то бележи покачване от 41% на 43% за 2009 г. Загубите от използването на пиратски софтуер през 2009 г. възлизат на $51.4 милиарда.

В САЩ нивото на пиратството е 20%, а в Япония и Люксембург – 21% – държавите с най-ниско ниво на пиратството сред изследваните 100. Най-високо ниво на пиратството – над 90% – има в Грузия, Зимбабве и Молдова.

За всяка лицензирана компютърна програма, струваща $100, през 2009 г. са били ”пиратирани” продукти за още $75, сочи анализът на IDC.

Коментар