Intel отделя $4 млн. за талантливи деца

Днес в Сан Хосе, Калифорния започна най-големият глобален научен конкурс за деца в пред-колежанска възраст – Intel International Science and Engineering Fair 2010. Над 1600 гимназисти от 59 държави, региони и територии ще споделят идеи, ще демонстрират върхови изследователски проекти и изобретения, ще се състезават за международно признание и повече от $4 милиона награден фонд, съобщи Intel.

За първи път топ победителят тази година ще получи наградата Gordon E. Moore Award на стойност $75000 от Intel Foundation в чест на съоснователя на Intel и председател и главен изпълнителен директор в пенсия. Мур е вероятно най-добре известен със „Закона на Мур”, който в продължение на повече от 45 години напътства полупроводниковата индустрия да предоставя все по-мощни чипове, докато намалява разходите за електроника.
Още двама топ победители ще получат награди Intel Foundation Young Scientist Awards – всяка на стойност $50,000.
Изследователските проекти на финалистите през 2010 година включват разработки по теми като прогнозиране на земетресения, алтернативна енергия, климатични промени, здравеопазване и роботика. 24% от участниците през 2010 година вече имат патент или обмислят да кандидатстват за патентоване за своето изследване.
Society for Science & the Public, организация с идеална цел, посветила се на обществения ангажимент към научните изследвания, притежава и администрира International Science and Engineering Fair от създаването му през 1950.
Финалистите в Intel International Science and Engineering Fair се избират ежегодно от над 550 партньорски изложения по света. Техните проекти след това се оценяват на място от над 1000 съдии на журито от почти всички научни дисциплини, всеки от които обикновено е с Ph.D. или с еквивалентен професионален опит в една от научните дисциплини.
Intel International Science and Engineering Fair 2010 се финансира съвместно от Intel и Intel Foundation с допълнителна подкрепа от десетки други корпоративни, академични, правителствени и научно-фокусирани спонсори. По-специално, тази година, Google е premierспонсор и Silicon Valley домакин.

Коментар